Συνολικές προβολές σελίδας

30 Οκτωβρίου 2011

Αρκάδι το σύμβολο της λευτεριάς

Αυτός ο χώρος γεμάτος πανέμορφα χαλάσματα διατηρημένα με κόπο και φροντίδα περισσή μας γεμίζει μνήμες περιφάνειας...


Αξίζει να τον δούμε με υπομονή, να νιώσουμε το μεγαλείο των ψυχών που ανατινάχτηκαν προκειμένου να πάψουν να είναι λεύτεροι!!!!!!!!




















Όταν άρχισε η μεγάλη Κρητική επανάσταση τον Μάη του 1866, συγκεντρώθηκαν στο Αρκάδι 1500 οπλαρχηγοί και καπετάνιοι για να οργανώσουν την επανάσταση. Με την πληροφορία αυτή ο Τούρκος πασάς στο Ρέθυμνο έστειλε στρατό για να σταματήσει τους Έλληνες. Όμως οι οπλαρχηγοί είχαν φύγει και ο τούρκικος στρατός ερήμωσε το εσωτερικό της εκκλησίας. Παρόλο που η μονή δεν ήταν το τέλειο οχυρό ο ηγούμενος Γαβριήλ και οι επαναστάτες αποφάσισαν να οχυρωθούν και να την κάνουν ορμητήριό τους, αφού η θέση της ήταν κατάλληλη.

Στις 7 Νοεμβρίου 15.000 τούρκοι στρατιώτες με 30 κανόνια είχαν περικυκλώσει το Αρκάδι. Από την μεριά των Ελλήνων υπήρχαν στη μονή 260 οπλοφόροι και 700 γυναικόπαιδα. Την πρώτη μέρα οι Έλληνες άντεξαν στον άνισο αυτό αγώνα όμως ο ηγούμενος γνωρίζοντας την δύσκολη θέση που βρισκόταν έστειλε το βράδυ δύο άντρες για βοήθεια. Οι άντρες κατάφεραν μέσα στο βαθύ σκοτάδι να περάσουν τις Τούρκικες γραμμές χωρίς όμως να βρούν βοήθεια. Την επόμενη μέρα οι Τούρκοι με τα κανόνια τους κατάστρεψαν την κεντρική πύλη και ορμήσανε μέσα στη μονή. Η μάχη ήταν τρομερή. Ο ηγούμενος συγκέντρωσε τα γυναικόπαιδα στην πυριτιδαποθήκη. Στην μάχη ο ηγούμενος σκοτώνεται μαζί με πολλούς πολεμιστές. Το μακελειό στον αυλόγυρο συνεχίζεται για πολλές ώρες αν και οι Τούρκοι ήταν πολλοί περισσότεροι. Ο Κωσταντής Γιαμπουδάκης περιμένει μέσα στην πυριτιδαποθήκη με την πιστόλα στο χέρι για να τιναχθεί στον αέρα μαζί με όσους περισσότερους Τούρκους μπορεί.


Η πέτρινη οροφή της μπαρουταποθήκης, τινάχθηκε στον αέρα, μαζί με τα κορμιά των ανθρώπων που ήταν μέσα και με τη συμφωνία όλων.



Ο τραγικός επίλογος ήταν 845 νεκροί, 114 αιχμάλωτοι και μόνο 3-4 άτομα κατάφεραν να διαφύγουν. Οι απώλειες για τους Τούρκους ήταν πολύ μεγαλύτερες και έφταναν τους 1.500 νεκρούς και τραυματίες. Το Αρκάδι πατήθηκε μα δεν έπεσε. Σε ένα κυπαρίσσι υπάρχει ακόμα σφηνωμένη μια σφαίρα εκείνης της εποχής. Ο πασάς πίστεψε ότι με την νίκη του αυτή θα σταματούσε την επανάσταση στην Κρήτη, κάτι που δεν έγινε αφού με την μάχη αυτή μαθεύτηκε στην Ευρώπη ο αγώνας του Κρητικού λαού για την ελευθερία του.



Άρα το Ολοκαύτωμα του Αρκαδιού έπαιξε πολύ μεγάλο ρόλο στην ιστορία όχι μόνο της Κρήτης αλλά ολόκληρης της Ελλάδας.



Η ημερομηνία ίδρυσης της μονής δεν είναι ακριβής.
Από μια επιγραφή που υπάρχει στο καμπαναριό μπορούμε να θεωρήσουμε ότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα, άλλες πληροφορίες λένε ότι ιδρύθηκε από τον μοναχό Αρκάδιο την Βυζαντινή περίοδο (961 - 1204).





Η μονή είναι χτισμένη σαν φρούριο με δύο κύριες εισόδους, πυριτιδαποθήκη ξενώνες, τραπεζαρία και κελάρια.
Η πύλη ξαναχτίστηκε το 1870 μετά την καταστροφή της από τους Τούρκους το 1866.



Το οστεοφυλάκιο που υπάρχει απέναντι από την πύλη ήταν πριν το 1910 ανεμόμυλος. Το όλο κτίσμα είναι σε ρυθμό αναγεννησιακό με θολωτά κελιά και γοτθικά παράθυρα. Η εκκλησία είναι δίκλυτη βασιλική, αφιερωμένη στον Άγιο Κωνσταντίνο και στη Μεταμόρφωση του Σωτήρα. Σύμφωνα με τον περιηγητή R. Pococke η μονή φιλοξενούσε 300 μοναχούς επί Ενετοκρατίας. Εδώ ήκμασε τον 18ο αιώνα η χρυσοκεντιτική και υπήρχε εργαστήριο κεντητικής αμφίων.

Από την μονή υπάρχει μια υπέροχη θέα προς την θάλασσα και την χαράδρα που είναι γεμάτη βλάστηση. Η θέση της όμως καθώς και οι χοντροί τοίχοι που την περιβάλουν έπαιξαν καθοριστική σημασία όχι μόνο για την δική της ιστορία, αλλά για την ιστορία της Ελλάδας.

Μέσα στη μονή υπάρχει μουσείο με εκθέματα από την ιστορία της μονής και κυρίως από την επανάσταση.
Πηγή:

www.rnews.gr/el/news.php?n...



Πότε ακριβώς ιδρύθηκε το μοναστήρι δεν είναι εξακριβωμένο. Λέγεται πως σύμφωνα με την παράδοση θεμελιώθηκε από τον Ηράκλειτο και ανοικοδομήθηκε από τον αυτοκράτορα του Βυζαντίου Αρκάδιο τον 5ο αιώνα από τον οποίο και πήρε και το όνομά του. Κατά την άποψη του καθηγητή Μ.Ι. Μανούσακα (Κρητική Έστία, 278 εξ.) ιδρύθηκε από κάποιο μοναχό Αρκάδιο γι’ αυτό και ονομάστηκε μονή Αρκαδίου όπως έγινε και με άλλες μονές της Κρήτης όπως π.χ. οι μονές Αρετίου, Αρσανίου Βροντησίου, κ.α. Ερείπια πάντως της πρώτης μονής διατηρούνται σήμερα στο βορειοδυτικό τμήμα του περιβόλου της. Ο καθηγητής Κ.Δ. Καλοκύρης βρήκε το 1951 στα Κλάουστρα επιγραφή του 14ου αιώνα, η οποία πιστοποιεί ότι ο αρχικός ναός που ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Κωνσταντίνο, κτίστηκε την ίδια εποχή. Η επιγραφή αυτή αποτελεί το αρχαιότερο γραπτό τεκμήριο της μονής πριν το 1587 και είναι χαραγμένη πανω σε μία εντοιχισμένη πλάκα που βρίσκεται σήμερα στο μουσείο της μονής και η οποία φέρει επίσης ανάγλυφο σταυρό.
Αυτό που λέγεται απο κάποιους περιηγητές ότι η ονομασία της μονής προέρχεται από την αρχαία πόλη Αρκαδία στην Κρήτη θεωρείται λάθος ( "Το Αρκάδι δια των αιώνων" Τ. Βενέρης.) γιατί η πόλη αυτή βρισκόταν πολύ μακριά από την περιοχή που βρίσκεται η μονή Αρκαδίου. Στο τέλος του 16ου αιώνα (1587) πραγματοποιήθηκε ανακαίνιση της μονής και κτίστηκε στην ίδια θέση που βρίσκεται σήμερα ο μεγαλόπρεπος δίκλιτος ναός επί ηγουμένου Κλήμη Χορτάτζη όπως βεβαιώνει επιγραφή στη βάση του καμπαναριού.Ο νέος αυτός ναός αφιερώθηκε και στη Μεταμόρφωση του Χριστού γι' αυτό μετά αναφέρεται σαν μονή του Σωτήρα Χριστού. Κτήτορες της μονής φέρονται οι δυο αδελφοί Κλήμης και Βησαρίωνας. Απο σωζόμενες επιγραφές φαίνεται πως η πρόσοψη της μονής έγινε το 1586, οι στάβλοι το 1610 και η τράπεζα το1670.




Η είσοδος της μονής




Η μονή έχει δυο εισόδους.Η κύρια είσοδος βρίσκεται στη δυτική πλευρά και ονομάζεται Χανιώτικη ή Ρεθυμνιώτικη πόρτα που κτίστηκε το 1870 στο ίδιο σημείο και με το ίδιο σχέδιο της πρώτης που είχε γίνει το 1693 και είχε καταστραφεί το 1866.Η άλλη είσοδος που είχε την ίδια τύχη με την πρώτη ονομάζεται Καστρινή και βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του περιβόλου δίπλα στην είσοδο της πυριτιδαποθήκης.Τέλος υπάρχει και το ''πορτάλι'' δηλαδή μικρή πόρτα (παραπόρτι) στη νοτιοανατολική γωνία του περιβόλου που συνήθως χρησιμοποιείται για έκτακτη ανάγκη.Ο ξενώνας της μονής δηλ. το αρχονταρίκι όπως ονομάζεται στα μοναστήρια, αριθμεί 13 δωμάτια και δύο μεγάλες αίθουσες.Είναι διόροφος και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του κτιρίου.




Το Κυπαρίσσι


Μεταξύ των δέντρων που σώζονται σήμερα στον περίβολο της μονής είναι και ένα αιωνόβιο κυπαρίσσι που η θέα του βεβαιώνει τα χρονια και τις μπόρες που πέρασε με τους ήρωες του 1866. Στον κορμό του σήμερα διακρίνεται σφηνωμένο ένα βλήμα τουρκικού πυροβόλου.Στα πυκνά κλαδιά του σώθηκε ένας κρητικός πολεμιστής.








Ο Ναός

Στη μέση περίπου του φρουριακού περιβόλου της μονής Αρκαδίου υψώνετε ο ναός δίκλητος σε σχήμα Βασιλικής .στην πρόσοψη του ναού και στη βάση περίπου του κωδωνοστασίου υπάρχει η παρακάτω επιγραφή:
ΑΦ.ΚΛΜΧΤΖ.ΠΖ
Η επιγραφή βεβαιώνει οτι ο ναός κτίστηκε επι ηγουμένου Κλήμη Χορτάτση το 1857.Στα 1866 ολόκληρος ο ναός παραδόθηκε στη φωτιά.Σώθηκαν μόνο ένας σταυρός,δύο ξυλόγλυπτοι Άγγελοι και η ξυλόγλυπτη ανάσταση του Χριστού.Το σημερινό τέμπλο κατασκευάστηκε το 1902 απο ξύλο κυπαρισσιού.Στα 1924,1925,1926,1927 πραγματοποιήθηκαν σημαντ ικές επισκευές στο ναό.
Πηγή:

www.clab.edc.uoc.gr/.../arkadi/MAIN.htm




















Aκολουθεί μέρος Β'
Σοφιάννα Αγγελοπούλου.


Η Ιερά Μονή Αρκαδίου, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της νεώτερης Κρήτης,
βρίσκεται 23 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ψηλορείτη
και σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων.
 Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στη μονή περνούν από περιοχές με φυσική ομορφιά και ιστορικό ενδιαφέρον.
Η παράδοση του μοναστηριού αποδίδει την θεμελίωση και ανοικοδόμησή του στους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες
 Ηράκλειο και Αρκάδιο
Οι σύγχρονοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το όνομα προέρχεται από κάποιον μοναχό Αρκάδιο.
Ο ναός στο κέντρο της μονής είναι δίκλιτος του 16ου αιώνα αφιερωμένος στον Άγιο Κωνσταντίνο και
τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε στη θέση παλαιότερου του 14ου αιώνα.
Η θυσία των πολιορκημένων από τους τούρκους επαναστατών και λαού στην επανάσταση του 1866
κατέστησε τη Μονή Αρκαδίου παντοτινό σύμβολο θυσίας, ανδρείας και ελευθερίας.
Πολλά κειμήλια της Μονής από την εποχή αυτή φυλάσσονται στο Μουσείο της Μονής Αρκαδίου.

Στο μικρό αλλά σημαντικό για την ιστορία της Κρήτης Μουσείο της Μονής Αρκαδίου
 μπορείτε να δείτε το Ιερό Λάβαρο της επανάστασης που διασώθηκε,
καθώς και άλλα ιερά σκεύη, χρυσοποίκιλτα άμφια, όπλα και άλλα αναμνηστικά.
Πολύ κοντά στο Μοναστήρι θα βρείτε την είσοδο του Αρκαδιώτικου φαραγγιού
που έχει την είσοδό του κοντά στη Μονή Αρκαδίου και την έξοδό του κοντά στο χωριό Πίκρης.
 Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ενδιαφέροντα στοιχεία της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής
ως συμπλήρωμα μιας πανέμορφης διαδρομής μέσα στο φαράγγι.
Στην επέτειο του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου, στις 8 Νοεμβρίου γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης
 και τιμής για τους θυσιασθέντες κατά την επανάσταση του 1866.

Πηγή:www.greekhotel.com/.../arkadi/.../home-gr.htm

Είναι πραγματικά ένας χώρος που αποπνέει ιστορία και ηρωισμό.
Από την πρώτη φορά που τον επισκεύθηκα το ένιωσα.
Είναι περίεργο αλλά στο μυαλό μου έχει τυπωθεί και μένει ως σιλουέτα και σύμβολο των αγώνων το...δέντρο!

Οι φωτογραφίες όμως θα σας πουν πιο πολλά...


Σοφιάννα Αγγελοπούλου.


Η Ιερά Μονή Αρκαδίου, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της νεώτερης Κρήτης,
βρίσκεται 23 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ψηλορείτη
και σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων.
 Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στη μονή περνούν από περιοχές με φυσική ομορφιά και ιστορικό ενδιαφέρον.
Η παράδοση του μοναστηριού αποδίδει την θεμελίωση και ανοικοδόμησή του στους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες
 Ηράκλειο και Αρκάδιο
Οι σύγχρονοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το όνομα προέρχεται από κάποιον μοναχό Αρκάδιο.
Ο ναός στο κέντρο της μονής είναι δίκλιτος του 16ου αιώνα αφιερωμένος στον Άγιο Κωνσταντίνο και
τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε στη θέση παλαιότερου του 14ου αιώνα.
Η θυσία των πολιορκημένων από τους τούρκους επαναστατών και λαού στην επανάσταση του 1866
κατέστησε τη Μονή Αρκαδίου παντοτινό σύμβολο θυσίας, ανδρείας και ελευθερίας.
Πολλά κειμήλια της Μονής από την εποχή αυτή φυλάσσονται στο Μουσείο της Μονής Αρκαδίου.


Στο μικρό αλλά σημαντικό για την ιστορία της Κρήτης Μουσείο της Μονής Αρκαδίου
 μπορείτε να δείτε το Ιερό Λάβαρο της επανάστασης που διασώθηκε,
καθώς και άλλα ιερά σκεύη, χρυσοποίκιλτα άμφια, όπλα και άλλα αναμνηστικά.
Πολύ κοντά στο Μοναστήρι θα βρείτε την είσοδο του Αρκαδιώτικου φαραγγιού
που έχει την είσοδό του κοντά στη Μονή Αρκαδίου και την έξοδό του κοντά στο χωριό Πίκρης.
 Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ενδιαφέροντα στοιχεία της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής
ως συμπλήρωμα μιας πανέμορφης διαδρομής μέσα στο φαράγγι.
Στην επέτειο του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου, στις 8 Νοεμβρίου γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης
 και τιμής για τους θυσιασθέντες κατά την επανάσταση του 1866.

Πηγή:www.greekhotel.com/.../arkadi/.../home-gr.htm

Είναι πραγματικά ένας χώρος που αποπνέει ιστορία και ηρωισμό.
Από την πρώτη φορά που τον επισκεύθηκα το ένιωσα.
Είναι περίεργο αλλά στο μυαλό μου έχει τυπωθεί και μένει ως σιλουέτα και σύμβολο των αγώνων το...δέντρο!

Οι φωτογραφίες όμως θα σας πουν πιο πολλά...


Σοφιάννα Αγγελοπούλου.

Η Ιερά Μονή Αρκαδίου, ένα από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία της νεώτερης Κρήτης,
βρίσκεται 23 χιλιόμετρα Νοτιοανατολικά από το Ρέθυμνο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Ψηλορείτη
και σε υψόμετρο περίπου 500 μέτρων.
 Όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στη μονή περνούν από περιοχές με φυσική ομορφιά και ιστορικό ενδιαφέρον.
Η παράδοση του μοναστηριού αποδίδει την θεμελίωση και ανοικοδόμησή του στους Βυζαντινούς Αυτοκράτορες
 Ηράκλειο και Αρκάδιο
Οι σύγχρονοι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι το όνομα προέρχεται από κάποιον μοναχό Αρκάδιο.
Ο ναός στο κέντρο της μονής είναι δίκλιτος του 16ου αιώνα αφιερωμένος στον Άγιο Κωνσταντίνο και
τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος που κτίστηκε στη θέση παλαιότερου του 14ου αιώνα.
Η θυσία των πολιορκημένων από τους τούρκους επαναστατών και λαού στην επανάσταση του 1866
κατέστησε τη Μονή Αρκαδίου παντοτινό σύμβολο θυσίας, ανδρείας και ελευθερίας.
Πολλά κειμήλια της Μονής από την εποχή αυτή φυλάσσονται στο Μουσείο της Μονής Αρκαδίου.

Στο μικρό αλλά σημαντικό για την ιστορία της Κρήτης Μουσείο της Μονής Αρκαδίου
 μπορείτε να δείτε το Ιερό Λάβαρο της επανάστασης που διασώθηκε,
καθώς και άλλα ιερά σκεύη, χρυσοποίκιλτα άμφια, όπλα και άλλα αναμνηστικά.
Πολύ κοντά στο Μοναστήρι θα βρείτε την είσοδο του Αρκαδιώτικου φαραγγιού
που έχει την είσοδό του κοντά στη Μονή Αρκαδίου και την έξοδό του κοντά στο χωριό Πίκρης.
 Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει ενδιαφέροντα στοιχεία της βενετσιάνικης αρχιτεκτονικής
ως συμπλήρωμα μιας πανέμορφης διαδρομής μέσα στο φαράγγι.
Στην επέτειο του ολοκαυτώματος του Αρκαδίου, στις 8 Νοεμβρίου γίνονται κάθε χρόνο εκδηλώσεις μνήμης
 και τιμής για τους θυσιασθέντες κατά την επανάσταση του 1866.

Πηγή:www.greekhotel.com/.../arkadi/.../home-gr.htm

Είναι πραγματικά ένας χώρος που αποπνέει ιστορία και ηρωισμό.
Από την πρώτη φορά που τον επισκεύθηκα το ένιωσα.
Είναι περίεργο αλλά στο μυαλό μου έχει τυπωθεί και μένει ως σιλουέτα και σύμβολο των αγώνων το...δέντρο!

Οι φωτογραφίες όμως θα σας πουν πιο πολλά...


Σοφιάννα Αγγελοπούλου.



















Δεν υπάρχουν σχόλια: